Header-POCA-color
Proiect : „Tinerii au prioritate pe agenda publică!” cod MySMIS 110679

Problema abandonului in programele de ucenicie

05 mai 2021, 16:43:29

Deși programele de ucenicie oferă oportunitatea obținerii unei calificări la finalul stagiului, în timp ce ucenicii primesc și un salariu,  rata de abandon este mare.

Una dintre problemele menționate de angajatori este mobilitatea și instabilitatea ucenicilor care nu își respectă contractul de muncă/ucenicie. 

Considerăm că este o problemă majoră deoarece un program de ucenicie presupune anumite costuri pe care angajatorul și le asumă, această mobilitate a ucenicilor fiind în defavoarea angajatorilor. Astfel, programele de ucenicie devin neatractive și nu sunt accesate de către potențialii angajatori de ucenici.

Care considerați că ar fi soluția la această problemă?

Nu exista imagini atasate

Nr. răspunsuri: 10

Raspuns

07 May 2021, 07:05

Nu exista imagini atasate

Cred ca ar trebui responsabilizati finaciar ucenicii. In cazul in care renunta la stagiu sa isi asume costurile pe care le-a avut angajatorul cu ei si de asemenea sa nu mai aiba acces la astfel de programe de ucenicie. Mentionez ca ar trebui introdusa o perioada de proba de 3 luni in care acestia sa isi dea seama daca programul de ucenicie li se potriveste sau nu.

Raspuns

09 May 2021, 17:32

Nu exista imagini atasate

Ma gandesc ca daca ar fi responsabilizati financiar nu s-ar mai implica deloc de frica de a trebui sa restituie banii. Ideea cu acea ”perioada de proba” mi se pare interesanta, cred ca ar functiona in practica.

Raspuns

10 May 2021, 07:47

Nu exista imagini atasate

Multumim pentru raspunsuri. O alta idee ar fi oferirea acestora o anumita suma de bani la finalul stagiului, dupa obtinerea calificarii. Insa din pacate ar presupune costuri mai mari din partea angajatorului.

Raspuns

17 May 2021, 16:43

Nu exista imagini atasate

Ma indoiesc ca angajatorii ar fi de acord sa plateasca aceasta suma la finalul stagiului de ucenicie. Poate doar daca ar fi subvenctionata de AJOFM-uri.

Raspuns

21 May 2021, 07:54

Nu exista imagini atasate

AJOFM-urile ar putea propune aceasta subvenctie in proiectele europene pe care le depun catre Comisia Europeana. Daca au fost acceptate astfel de ”motivatii” in proiectele de formare a resurselor umane de ce nu ar fi acceptate si aici?

Raspuns

24 May 2021, 05:02

Nu exista imagini atasate

In acest caz consider ca ar fi o modalitate buna de a motiva ucenicii sa ramana in astfel de programe. Sa speram ca vi fi si aplicate astfel de proiecte, care sa includa aceasta subvenctie.

Raspuns

02 Jun 2021, 04:33

Nu exista imagini atasate

Din pacate din cauza pandemiei multe activitati stau pe loc. Sper ca dupa aceasta perioada dificila, atat pentru angajatori cat si pentru cei in cautarea unui job/ uceniciii/ internship , lucrurile sa revina la normal si sa  se promoveze mai bine astfel de oportunitati.

Raspuns

03 Jun 2021, 04:35

Nu exista imagini atasate

Cu siguranta vor aparea noi oportunitati. Sper ca si tinerii isi vor schimba parerea si vor apela la ucenicii, nu sa faca o facultate si apoi sa lucreze ca si casier cum se intampla de multe ori in orasele mici,

Raspuns

08 Jun 2021, 18:26

Nu exista imagini atasate

Din nefericire aceasta este realitatea. Multi tineri au mers la facultate si acum ocupa posturi sub nivelul lor de studii deoarece cererea pietii este diferita fata de ceea ce aleg tinerii. O mai buna informare/ consiliere in scoli probabil ca ar determina alte alegeri ale tinerilor in ceea ce priveste viitoarea cariera.

Raspuns

22 Jun 2021, 04:24

Nu exista imagini atasate

Am observat ca cerererile de ucenicie au inceput sa creasca..presupun ca unii tineri au inceput deja sa se reorienteze lucru care este o veste buna!